Sunday, March 25, 2007

Weer thuis...

Met goede moed vanuit Charlesville vertrokken. Mijn spulletjes kunnen kopen: de sportwinkel bleek een enorme outdoor-supermarkt te zijn. Enfin, kon weer aan de wandel. Een flinke tocht naar Signy l'Abbaye. Weer richting de GR. Het was koud, op de hogere delen lag nog sneeuw. Een goede wandeling gehad. De regen kwam pas toen ik binnen was.


Ok de volgende dag naar Chateaux Porcien een mooie wandeling. Ik loop nu voornamelijk over de kleine plattelandsweggetjes. Op het moment dat ik de GR pak, kom ik in de modder terecht. Soms doe je het nog, om stukken binnendoor te gaan, maar het is toch nog iets te vroeg in het seizoen. Je merkt overigens dat de Champagne eraan komt: de heuvels zijn minder hoog en stijl. En de grond begint wit te worden van het krijt.

Chateaux Porcien ligt aan de Aisnes, de grens van de Ardennen en de Champagne. Dit is ook een een groot deel van WO I de frontlinie geweest. In Porcien was een gemeentelijke refuge. Dat betekent: voor 5 uur bij de Marie binnenlopen en dan overnachten in het plaatselijke judozaaltje. Erg leuk en het kost niets. Daar ook andere pelgrims ontmoet, een ouder stel uit Aken. Met deze mensen ook de volgende dag een stuk mee opgelopen.



Bij de sluis van Asfeld krijg ik een telefoontje van mijn vader. Mijn opa is die morgen plotseling overleden. Gelukkig was ik in de buurt van Reims, waar ze me de volgende dag konden ophalen. Helaas heb ik dus mijn tocht moeten onderbreken. Ik zit nu weer in NL en ga over 2 weken mijn tocht weer oppakken.

Monday, March 19, 2007

En France


Vandaag een berichtje uit Charlesville Meziere. Het ligt een beetje van het pad af, maar de weg naar Compostella loopt niet in een rechte lijn...

De week in Belgie was prachtig. Samen met oudcollega Suus 3 dagen in heerlijk weer gewandeld. Naar Luik en door naar Esneux. In Luik het broemde doopvont van Rogier van Hoei bekeken. Het was nog mooier dan verwacht! Door naar Esneux, een mooie maar zware wandeling naar het zuiden. Daar besloten dat ik niet op de goede ben. Ik heb dezelfe avond de trein gepakt naar Namen om te resetten. Suus uitgezwaaid op Luik, ze was fijn gezelschap. Dank je wel Suus.

In Namen een rustdag gepakt, andere wandelkaarten gekocht en daarna naar Dinant. Daar onderdak gekregen van de broeders in Leffe. Bijzonder om in zo n klooster te slapen. Daarna nog een eind langs de Maas gewandeld, afgebogen naar de Franse grens en die 2 dagen geleden overgestoken. .
Ik loop voornamelijk over de kleine plattelandsweggetjes. Via de GR is mooi, maar zeker in deze tijd van het jaar zwaar. Ik heb genoeg modderpaden gezien voor de rest van mijn leven. In Frankrijk is het weer intussen omgeslagen. Helaas ben ik in een streek terecht gekomen waar op het moment moeilijk onderdak te vinden is. Ook ben ik er achter gekomen dat mijn waterdichte broek niet meer zo waterdicht is... Dat is lastig

Om deze problemen op te lossen ben ik nu naar de Maas gelopen en heb in Riven zondag de trein naar Charlesville gepakt. Het is een grotere plaats, iets ten zuiden. Vandaag zijn de winkels weer open en ga op zoek naar een goede sportwinkel, die er schijnt te zijn. Morgen weer verder! Op naar Reims.

Friday, March 09, 2007

Maastricht!

Ben nu in het diepe zuiden, Maastricht wel te verstaan. Het TEFAF is bezig en alles staat op zijn kop. Gelukkig nog een kamertje kunnen vinden, midden in de stad voor een heel vriendelijke prijs. Gisteren nog naast de millionairs geslapen in St. Gerlach. Bij de kapel is een refuge. Voor de nederige pelgrim.

Het wandelen gaat goed, een blaartje hier en een pijnlijke voet daar, nog van de kneuzing. Maar al met al geen grote problemen. Ik doe het rustigaan en forceer niet.

Ik ben nu aan het einde van het Pieterpad gekomen. Ik denk dat ik het nog een keer ga lopen, maar dan in mei of het najaar. Als ik niet gebukt hoef te gaan in de wind en door de modder hoef te baggeren. Want het is hier mooi wandelen!

Ik ga zo eens Maastrig in. Een kaarsje opsteken bij Onze lieve vrouwe van de zee en bij St Servaas.