Thursday, August 23, 2007

Zeche und Kokerei Zollverein


Voor de meesten van ons staat het Ruhrgebiet synoniem voor zware industrie en grootstedelijke treurigheid. En als achtergrond voor de avonturen van de Duisburgse Tatortheld Horst Schimanski. Maar schijn bedriegt. De "Kohlenpott" is het bekijken meer dan waard.

In de tijd van de Industriële revolutie groeide het Ruhrgebied uit tot één van de grootste industriegebieden in Europa. In eerste instantie werden er vooral steenkoolmijnen en staalindustrie aangetroffen, later kwamen er andere industrietakken bij zoals machinebouw en elektronica.

Veel van de zware industrie is tegenwoordig verdwenen.Sinds de jaren '60 nam de vraag naar steenkool af en groeide het besef van milieuverontreiniging. Het gevolg hiervan was dat de er meer ruimte kwam voor recreatie en natuur en veel fabrieken en mijnen werden gesloten of omgebouwd tot museum.

Een van die musea is Die Zeche Zollverein. Dit is een stilgelegde Steenkoolmijn in het noorden van Essen. Sins december 2001 behoort de Kolenmijn Zollverein XII en de nabijgelegen cokesfabriek tot het wereldefgoed van Unesco. Zollverein is onderdeel van de Europese Route van Industriecultuur(ERIH)

Meer foto's op: http://www.flickr.com/photos/89343161@N00/

3 comments:

Anonymous said...

Moet ik toch echt ook eens naar toe!

uli b said...

...ein tolles ambiente da. War schön damals

...gruß uli

Anonymous said...

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!