Monday, April 20, 2009

Naar binnen laten of niet?

Het is een gegeven, zover je erin gelooft, dat een vampier zonder uitnodiging je huis niet kan betreden. Op zich een geruststellende gedachte. Maar de kans dat je met het dilema van binnenlaten te maken krijgt acht ik vrij klein.

Toch is de vampier weer helemaal terug van (nooit) weggeweest. In het tienergenre is de serie Buffy the Vampireslayer toch wel de maat geworden en vorig jaar werd de film Twilight een grote hit. Maar de vampier wordt pas echt interessant als de doelgroep volwassen is.

Om te beginnen startte in het najaar van 2008 in America de serie True Blood, gebaseerd op de Sookie Stackhouse boeken. Het speelt zich af in het huidige Louisiana. Door de uitvinding van synthetisch bloed (True Blood), dat op echt mensenbloed lijkt, kunnen vampieren afzien van de jacht op levende wezens en treden ze naar buiten. Niet iedereen is hier blij mee en niet iedere vampier kan zijn oude gewoontes opgeven. Hierdoor heerst er een gespannen verhouding tussen de levenden en de ondoden.

Sookie werkt in een cafe / diner. Ze kan de gedachten van mensen horen. Op een dag komt een man binnen die haar aandacht trekt vanwege de stilte in zijn hoofd. Gefascineerd raakt ze met hem aan de praat. Bill woont sinds enkele dagen weer in zijn geboortehuis. Wat hem uitzonderlijk maakt is dat hij inmiddels 173 jaar oud is en sinds de Burgeroorlog niet meer in Bon Temps is geweest. De 2 buitenbeentjes voelen zich direct tot elkaar aangetrokken.
Hoewel de romance van Sookie en Bill de kern van de serie is, waaiert True Blood breed uit. Bon Temps zit vol met interessante personages en gelaagde verhaallijnen, waarbij oude thema's zoals rascisme, sexualiteit, voodo, religie en al die dingen die zo bij het Amerikaanse Zuiden horen worden behandeld, zonder clichématig te worden.
Helaas wordt True Blood (nog) niet op de Nederlandse tv uitgezonden...



2008 is ook het jaar van de Zweedse film "Låt den rätte komma in". En ook hier zet realisme de toon. Oscar is een 12 jarig jongetje dat wordt gepest op school en vereenzaamt. Totdat hij op een dag zijn nieuwe buurmeisje Eli leert kennen. Ze worden vrienden. Maar Eli is geen gewoon meisje...
Let the Right one in gaat deze maand in NL in premiere.

No comments: