Sunday, August 31, 2008

Kijk de Orkaan

Nu Gustav zijn weg baant naar de zuidkust van de VS, surf ik weer regelmatig naar de National Hurricane Center. Er informatieve Amerikaanse site die, zoals de naam al zegt, orkanen in de gaten houdt.

In 1967 opgericht als onderdeel van het National Weather Service, is het NHC de specialist als het gaat om cyclonen op de Atlantische Oceaan en de Oostelijke Pacific.





Men voorspelt en analyseert, geeft namen (op alfabet, mannen-en vrouwennamen om-en-om) en zorgt voor stormwaarschuwingen:



Een aanrader voor liefhebbers van de krachten der natuur...

Wednesday, August 06, 2008

Bergbeklimmen

Toen ik kind was had je "woensdagmiddag-tv". Behalve de gebruikelijke kinderprogramma's was er ook regelmatig een documentaire van het een of ander.
Wat mij mateloos fascineerde waren de docu's over het beklimmen van de grote reuzen in de Himalaya. Mount Everest zonder zuurstof en dat soort dingen. Om een een of andere reden zie ik dit soort documentaires nooit meer op de tv. Van de week werd ik er weer aan herinnerd door die toestand op de K2.


Deze 8-duizender, de 1-na hoogste, na Everest is ook bekend als de "Killer-mountain". De berg heeft een sterftecijfer van 25%, wat dus betekent dat een kwart van de mensen die eraan beginnen het er niet levend vanaf brengen. De berg is steil, veel technische passages en erg moeilijk om af te dalen. Als extraatje is er een grote kans op vallend gesteente en lawines.

Eind 2007 hadden 281 mensen de top gehaal (vergelijk Everest met 2600), waarvan 24 er de afdaling niet hebben overleefd.(www.adventurestats.com/statistics)
In totaal waren er tot dan toe 75 beklimmer op de K2 gestorven. Afgelopen 1 augustus kwamen er daar nog eens 11 bij. K2 deed zijn naam weer eer aan.

Misschien wel daardoor zijn bergen als K2 wel fascinerend. Behalve de prachtige, woeste schoonheid is het uiteindelijk maar voor weinigen gegeven om er bovenop te staan. Zelf heb ik geen ambitie om op de top van een 8-duizender te staan. Maar ik kijk er graag naar.

Meer K2: PDF met foto en routekaart.
Info voor als je zelf een keer wilt gaan klimmen: www.summitpost.org
K2 info algemeen, met verslagen van lopende expedities: k2climb.net