Monday, May 28, 2007

Aan het lezen....



E.L. Doctorow (1931) heeft naam gemaakt met sociaalkritische romans over episoden uit de Amerikaanse geschiedenis (bijv. 'Ragtime'). 'De mars' is een magistrale roman over de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865). Inzet van deze oorlog was de afschaffing van de slavernij die door de Unie van Noordelijke staten (onder leiding van president Lincoln) werd opgelegd aan de Confederatie van Zuidelijke staten. Generaal Sherman trekt met 60.000 soldaten door Georgia, South Carolina en North Carolina om de opstand van het Zuiden te breken. Shermans leger voert een totale oorlog: vijandelijke troepen worden aangevallen, steden met de grond gelijkgemaakt, plantages geplunderd. Doctorow voert een groot aantal personages ten tonele die dit inferno ondergaan: blank en zwart, soldaten van beide kampen, vrouwen en kinderen, slaven en generaals. Het knappe van deze roman is de korte montage van diverse verhaallijnen. Met snelle perspectiefwisselingen en een zintuiglijke stijl tovert Doctorow een totaalbeeld voor van wat oorlog is: een menselijk drama waarin iedereen verliest.

NBD|Biblion.

Paperback | 364 Pagina's | De Bezige Bij
ISBN10: 9023420608 | ISBN13: 9789023420606

Sunday, May 13, 2007

Camino Blog

Ik heb een speciale Blog geopend om het verslag van mijn tocht over de Camino naar Compostella op te zetten. De foto's worden nu op Fotolog gezet (tzt ook op Flickr). Een uitvoerige beschrijving bij de geplaatste foto vindt je dan op Karen's Camino.

Wednesday, May 02, 2007

Londen


Om de vakantie toch maar op een leuke manier af te sluiten ben ik nog een paar daagjes naar Londen gegaan. Ik kom graag in Londen. Het is een relaxte stad, met zijn parken, buurten en pleinen. En de museums zijn gratis!Ook mijn grote favoriet. De National Gallery. Fijn aan Londen is ook het uitgebreide metro netwerk, dus ook met een geblesseerd voetje kun je je nog heel redelijk verplaatsen.
Het was goed cultuur snuiven deze dagen. Een bezoek gebracht aan de National Gallery, het British Museum, het Imperial War Museum en het Victoria & Albert (V&A). Heb goed bijgetankt. Nu weer aan den arbeid.