Monday, June 15, 2009

girlpower Teheran style



"A supporter of defeated presidential candidate Mousavi is beaten by government security men as fellow supporters come to his aid during riots in Tehran, Iran, Sunday, June 14, 2009. (AP Photo) #"

Goed zo dames!

Friday, June 05, 2009

Friday, May 29, 2009

Vrouwen hoedt u!

Onze Geert heeft weer gesproken...

"Wilders begon zijn betoog door zijn onthutsing uit te spreken over de Nederlandse journaliste Joanie de Rijke die door de Taliban in Afghanistan is verkracht, maar volgens Wilders begrip heeft getoond voor haar verkrachters.
Dat is volgens hem „tekenend voor het moreel verval van onze elite”. Politici, bestuurders, ambtenaren, subsidieslurpers zijn volgens hem massaal en volledig de weg kwijt. „Die hele elite leidt aan het Stockholm-syndroom.” "

Nu mis ik de zin van deze uitspraak en de logica ontgaat mij ook volkomen. Maar als je dan leest dat volgens Een Vandaag is de gemiddelde PVV stemmer man is, ouder dan 48, met een middelbare opleiding en modaal inkomen, dan kan ik alleen maar zeggen:

Vrouwen hoedt u als deze club aan de macht komt!

Tuesday, April 28, 2009

Nimwègse spirit

(Geschreven door Jan van Ooijen op www.noviomagus.nl, in het Nijmeegse stadsdialect)

Trots!

Duir stao je dan met de moel vol tande! We magge nie mèr “nuilen”! D’r was d’r ene ien de Buchstraot (de burgemeester) en die het dè eiges geseit! Mar hoe motte wij Waolkanters dan commentuir levere op de gebeurtenisse hier ien de stad? A'k se so beluuster is “nuilen” iets negaotiefs mar hier ien onse eige stad noeme wij dè “positief zeuren” en duir ke'je je fan alles en nog wa bij ien de kop haole. 'n Nimwegenuir die nie nuilt is nog maffer dan 'n boer die nie klaogt, dan wit je dat 'r wà hertstikke mis is! As de Nimwegenuir ien de afgelope juire nie zoeveul genuilt had was d'r van sien stad helemaol niks mèr overgeblève, dan wuire alle planne van de lui die hum nou beschouwe as ‘n ouwe nuilert, allemaol deurgegaon en hat ‘ie nou helemaol met sien kont op ut hète furnuus gezète.

Wa we oek motte zien, sei se, is trots, trots op de stad! Mar gloeiendetol mins!, we sien hertstikke trots op ónse stad, so trots da we d'r haost fan uut mekuir berste: duirum nuile we nou juust sofeul! 't Feit da ónse stad ien de afgelope juire deur de diverse gemintebesture sofer nuir de klote geholpe is dattie nog mar 'n schientje is van wat ie ers was, makt ons gin ene moer uut; we sien trots op de restante van onze geliefde stad aon de Waol en duir ken dur gin intje iets aon ferandere.

Op deze deur al die lamzakke vereursaokte puinhope helpe wij mekuir soeveul meugelik, froeger deje we dè met un penneke soep mar nou duun we dè deur op onse slufkes de wette en regels tot aon de grens fan 't toelaotbuire op te rekke; so sien wij Nimwègenaoren.

Mar duir schiene se in ut Weste nog nooit fan geheurd te hebbe, duir git alles volleges de regels, mar nie heus; “brik me de bek nie ope”, um dè mins fan de Burchstraot mar us te laote praote.

Mô je ’s heure, je ken Nimwegenuire nie deurgronde deur ins per juir nuir 'n andere buurt te ferhuuse en ferfolgens de feurdeur op slot te houwe, dè werrikt nie. Je zult nuir se motte luustere juust umdà ze nuile!

Monday, April 20, 2009

Naar binnen laten of niet?

Het is een gegeven, zover je erin gelooft, dat een vampier zonder uitnodiging je huis niet kan betreden. Op zich een geruststellende gedachte. Maar de kans dat je met het dilema van binnenlaten te maken krijgt acht ik vrij klein.

Toch is de vampier weer helemaal terug van (nooit) weggeweest. In het tienergenre is de serie Buffy the Vampireslayer toch wel de maat geworden en vorig jaar werd de film Twilight een grote hit. Maar de vampier wordt pas echt interessant als de doelgroep volwassen is.

Om te beginnen startte in het najaar van 2008 in America de serie True Blood, gebaseerd op de Sookie Stackhouse boeken. Het speelt zich af in het huidige Louisiana. Door de uitvinding van synthetisch bloed (True Blood), dat op echt mensenbloed lijkt, kunnen vampieren afzien van de jacht op levende wezens en treden ze naar buiten. Niet iedereen is hier blij mee en niet iedere vampier kan zijn oude gewoontes opgeven. Hierdoor heerst er een gespannen verhouding tussen de levenden en de ondoden.

Sookie werkt in een cafe / diner. Ze kan de gedachten van mensen horen. Op een dag komt een man binnen die haar aandacht trekt vanwege de stilte in zijn hoofd. Gefascineerd raakt ze met hem aan de praat. Bill woont sinds enkele dagen weer in zijn geboortehuis. Wat hem uitzonderlijk maakt is dat hij inmiddels 173 jaar oud is en sinds de Burgeroorlog niet meer in Bon Temps is geweest. De 2 buitenbeentjes voelen zich direct tot elkaar aangetrokken.
Hoewel de romance van Sookie en Bill de kern van de serie is, waaiert True Blood breed uit. Bon Temps zit vol met interessante personages en gelaagde verhaallijnen, waarbij oude thema's zoals rascisme, sexualiteit, voodo, religie en al die dingen die zo bij het Amerikaanse Zuiden horen worden behandeld, zonder clichématig te worden.
Helaas wordt True Blood (nog) niet op de Nederlandse tv uitgezonden...



2008 is ook het jaar van de Zweedse film "Låt den rätte komma in". En ook hier zet realisme de toon. Oscar is een 12 jarig jongetje dat wordt gepest op school en vereenzaamt. Totdat hij op een dag zijn nieuwe buurmeisje Eli leert kennen. Ze worden vrienden. Maar Eli is geen gewoon meisje...
Let the Right one in gaat deze maand in NL in premiere.

Monday, January 26, 2009

Gezien: Walz with Bashir

Ari Folman krijgt op een dag een telefoontje van een vriend. Hij wil graag even met hem praten. In het café vertelt hij dat hij elke nacht wordt bezocht door 26 boosaardige honden. Deze honden, zegt hij, zijn door hem doodgeschoten in de tijd dat hij in Libanon was. We spreken over 1982.
Of Ari ook dromen heeft over die tijd. Nee, bekent Ari. Ik ben alles kwijt. Maar die nacht krijgt hij een visioen. Dat hij met een paar legermaten vanuit de zee het strand van Beirut op loopt. De stad wordt opgelicht door fakkels, afgeschoten boven de palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila. In die nacht wordt daar een massamoord gepleegd.
Ari begint een zoektocht in zijn geheugen naar zijn dienstijd in Libanon. Langzaam puzzelt hij door gesprekken met oude dienstmaten zijn verleden weer bij elkaar. Maar het visioen in de zee blijft hem kwellen. Waarom die nacht? Wat is er toen gebeurd? En waar was hij toen zich de moordpartij voltrok?

Een indrukwekkende film.